Kaip degustuoti šampaną?

Šampanas – tai vynas, stimuliuojantis visus penkis mūsų pojūčius:

✔️Klausa – nėra pirmasis jausmas, kuris ateina į galvą, kai įsivaizduojame vyno degustaciją. Nepaisant to, šampanas džiugina ausį daugeliu atžvilgių! Nuo triukšmo, kurį sukelia kamštis, atidarius butelį, iki smulkių burbuliukų čiurlenimo – ragauti ausiai taip pat įdomu, kaip ir kitiems pojūčiams. Legendinis garsas- iš butelio ištraukiamo šampano kamščio „pop, akimirksniu primenantis šventę.
✔️ Regėjimas – Burbulų baletas, kai burbuliukai šoka tavo taurėje. Paviršiuje jie sudaro „perlų vėrinį“. Pažiūrėkite į smulkius lašelius, kuriuos jie palieka stiklo šonuose, kai sprogsta. Nustebsite pamatę, kad vyno putojimas pasireiškia įvairiais būdais, priklausomai nuo jo asmenybės ir amžiaus. Spalvos- šampanas turi begalę atspalvių, nuo blyškiai žalsvos iki ryškiai rausvos. Spalva priklauso nuo daugybės faktorių, pagrindiniai jų vynuogių rūšis ir branda.
✔️ Prisilietimas – kai mūsų ranka paliečia taurę. Po pirštais taurės šonuose besiformuojanti lengva dulksna užfiksuoja ir išryškina šampano gaivumą.
✔️ Uoslė – neskubant, įsivertinti aromatus. Šiek tiek palaukus, šampanas atsiveria ir, dažnai, lengvi gėliški ir nesunokusių vaisių kvapai pavirsta labiau kompleksiškais, atsiranda uogiški, sviestiniai, skrudinimo kvapai.
✔️ Skonis – Paragavus, smulkūs burbuliukai įsiskverbia į burną ir sprogsta, pažadindami gomurį savo sujudimu. Įsivertinam aromatų ir skonio panašumus ir skirtumus, stebime poskonį- kuo jis ilgesnis, tuo įdomesnis, kokybiškesnis šampanas.

Degustuokite šampaną ramiai, prasmingai, pajuskite kiekvieną aromatą ir skonio natą, mėgaukites kiekvienu lašeliu – atverkite sau nepamirštamą degustavimo malonumą! 📍

Taurės

Taurės yra vienas svarbiausių elementų, į kurį reikia atsižvelgti, norint pajusti visus šampano aromatus ir pasiekti tikrą degustavimo malonumą.

18-19a. populiariausia buvo platesnė “Coupe” forma, tačiau ši forma leidžia tik trumpai išlaikyti taurėje aromatus ir burbuliukus, . “Coupe” taurės puikiai tiks statant akį traukiantį šampano bokštą, patiekiant putojančius kokteilius ar suteikiant prabangą, teatrališkumą, bet mėgavimuisi putojančiu vynu jos tinka mažiausiai.

Siaurosios “Flute” taurės labai paplito dėl savo patogumo ir ergonomiškumo, padavėjas ant padėklo gali išstatyti ne vieną dešimtį tokių taurių ir labai greitai aprūpinti svečius šampanu, be to šis dizainas puikiai tinka jūsų mėgstamo šampano burbulams išlaikyti. Elegantiška forma leidžia išlaikyti putojantį vyną vėsų ir suteikia išskirtinumo, tačiau neatveria visų jo aromatų.

Puikus kompromisas tarp “Coupe” ir “Flute” yra “Tulip” forma, panašesnė į baltojo vyno formą. “Tulip” forma yra platesnė viduryje ir siaurėjanti viršuje. Platesniame dubenyje išryškėja aromatai, kartu išlaikant karbonizaciją ir galimybę įvertinti vyno spalvos profilį. Kaip ir vyno taurės, šios taurės būna įvairių stilių, su platesniais arba siauresniais dubenėliais, kurie kartais būna platesni prie pagrindo arba viršaus. “Tulip” taurės puikiai tinka daugeliui šampanų, o baltojo vyno taurės yra puikus pasirinkimas sudėtingesniems, brandintiems, vintažiniams putojantiems vynams, turintiems daugiau kūno.

Mūsų asortimente rasite skirtingas Italijoje pagamintas Italesse taures, tinkančias putojantiems ir ramiems vynams, specialiai parinktas žinomų pasaulinių sommelier, kad geriausiai atskleistų jūsų mėgstamo gėrimo aromatą ir skonį.
Išsirinkti galite čia.

Dozažas (cukraus kiekis litre)

Tai paskutinis prisilietimas prie šampano prieš užkimšimą.

„Liqueur de dosage“ yra įpilamas į šampano butelį, tuo sukurdamas išskirtinį stilių:

Dozažo tipai:

  • Brut Nature (Zero Dosage, Brut Zero): nuo 0 iki 3g. cukraus viename litre
  • Extra Brut: nuo 0 iki 6g./L.
  • Brut: nuo 0 iki 12g./L.
  • Extra Dry: nuo 12 iki 17g./L.
  • Sec: nuo 17 iki 32g./L.
  • Demi-sec: nuo 32 g. iki 50g./L.
  • Doux: daugiau nei 50g./L.

Šis etapas turi didelę įtaką, kuriant Šampano stilių. Jeigu norima išlaikyti kuo daugiau vyno asmenybės ir vientisumo, bus naudojamas labai neutralus „liqueur de dosage“. Jei norima prisotinti šampaną papildomomis aromatų natomis, bus naudojamas „liqueur de dosage“ su rezerviniu vynu.

Visa tai ir daug daugiau galite sužinoti GrandCru.lt degustacijų metu. 

Užsisakyk savo privačią GrandCru degustaciją.

Ko ieškoti, degustuojant šampaną?

Šiek tiek apie šampano degustavimą ir tris pagrindines vynuoges.

Pinot Noir
• Taurėje: galimas oranžinis arba rausvas spalvos tonas.
• Aromatai: Raudoni ir tamsūs vaisiai, žiedai, prieskoniai. Bręstant: vaisių pyragas, džiovinti abrikosai,
figų uogienė, miško paklotė, grybas, irisas, žvėriena, dūmai.
• Skonyje : kūnas ir struktūra.


Chardonnay
• Taurėje: jaunystėje dažnai citrinos, žalios spalvos.
• Aromatai: gėlių, citrusiniai, mineraliniai. Bręstant: skrudinimo.
• Skonyje: Elegantiškumas, rūgštingumas, minerališkumas.


Pinot Meunier
• Taurėje: galimas oranžinis arba rausvas spalvos tonas.
• Aromatai: geltoni vaisiai, raudonos uogos, gėlėti, dūminiai.
• Skonyje: vaisiškumas, gaivumas

Kas yra “Special Club” šampanas?

Iš 19 000 Šampanės regiono augintojų tik apie 5 000 gamina šampaną iš nuosavų vynmedžių. Šiuos žmones vadiname augintojais – gamintojais. Ilgus dešimtmečius visas pripažinimas buvo skiriamas didesniems Šampanės namams. Jie pabrėžė savo „tête de cuvées”, t. y. mišinius, kruopščiai sukurtus iš vynuogių, surinktų net iš iki 60 skirtingų vynuogynų. Iki 1970 m. tai buvo bene geriausi šių didžiųjų namų gaminami burbulai.

Iki pastarųjų dešimties ar penkiolikos metų mažos nepriklausomos vynuogių augintojų šeimos buvo nepastebimos. Kas būtų, jei šios mažos šeimos galėtų pagaminti kažką tokio pat didingo, kaip ir didieji namai, ar net geresnio?

Šie augintojai jau tuomet su tokiu pat atsidavimu stengėsi, kad kiekvienas jų cuvée būtų ypatingas, iš tiesų atspindintis dirvožemį ir klimatą subregionuose, iš kurių jie kilę. Reikėjo suburti bendraminčių gamintojų grupę, siekiančią tobulumo visais gamybos aspektais. Taip ir atsitiko.

1971 m. dvylikos seniausių šeimyninių mažų Šampanės namų grupė susivienijo ir ėmėsi veiksmų. Ši dvylikos narių grupė įkūrė Club Trésors de Champagne, prancūziškai „Club Trésors de Champagne” (lobių klubas). Nuo įkūrimo šis klubas išsiplėtė ir dabar jam priklauso 28 Šampanės augintojų šeimos.

Kas yra „Club Trésors de Champagne”?

Iš esmės šios grupės misija – pristatyti geriausius vynuogių derlių vintažus, kurie geriausiai atspindi unikalų terroir`ą, ir informuoti apie regionų originalumą bei neįtikėtinus gebėjimus gaminti geriausius šampanus pasaulyje.

Norint, kad cuvée būtų priskirtas prie „Special Club Champagne”, jis turi būti gaminamas iš išskirtinio derliaus vynuogių, surinktų paties nario vynuogynuose. Be to, cuvée turi būti išpilstytas į butelius ir brandintas nario valdose. Special Club šampanas yra kiekvieno nario tête de cuvée (svarbiausias gamintojo butelis), išrenkamas pačio gamintojo.

Šie vynai yra neįtikėtinai vertingi – jie yra mažos gamybos, vieno derliaus ir geriausi kiekvieno gamintojo šampanai.

Susipažinti su GrandCru siulomais Special Club Šampanais galite ČIA: 

DECANTER World Wine Awards

Didžiuojamės, kad 2023m. Decanter apdovanojimus pelnė tiek daug mūsų atstovaujamų vyninių vynų.

DECANTER World Wine Awards yra didžiausias ir įtakingiausias pasaulyje vyno konkursas. Vertinamas geriausių vyno ekspertų iš viso pasaulio, DWWA yra svarbiausias ir žinomiausias vyno įvertinimas ir apdovanojimas tarptautiniu mastu dėl savo griežto vertinimo proceso. Vynai degustuojami pagal šalį, regioną, spalvą, vynuoges, stilių, derlių ir kainą. Vynai, gavę šį apdovanojimą yra vertinami visame pasaulyje už savo kokybę ir kokybės/kainos santykį.

Didžiuojamės, kad 2023m. Decanter apdovanojimus pelnė tiek daug mūsų atstovaujamų vyninių vynų:

BRONZOS MEDALIS

Champagne Nomine Renard Blanc De Blancs Brut

Champagne Forget Chemin Special Club

Champagne Le Gallais Cuvée Du Manoir Brut

Cremant de Bordeaux Château Cazeau Brut

Crémant de Bourgogne Maison Louis Picamelot Les Terroirs Blanc Brut

Crémant de Bourgogne Maison Louis Picamelot Cuvée Jeanne Thomas Blanc de Blancs Extra Brut

Franciacorta Corte Aura Insé Pas Dosé

Franciacorta Corte Aura Pas Dosé

Prosecco Sessantacampi Brut

Prosecco Bellussi Extra Dry

Prosecco Biancavigna Di Ogliano Extra Brut

Eugenio Collavini Il Grigio Brut

Vynas Scrimaglio Barolo

Vynas Scrimaglio Gavi

Vynas Nativ Rue Dell’inchiostro Aglianico

Vynas Vernice Pois

Vynas Fattoria Di Magliano Heba

Vynas Manuel Quintano Selección Particular

Vynas Château Cazeau

SIDABRO MEDALIS

Champagne Mandois Blanc de Blancs

Champagne Mandois Brut origine

Champagne Carbon Brut

Champagne Roger-Constant Lemaire Cuvée Trianon Brut

Champagne Roger-Constant Lemaire Sélect Réserve Brut

Champagne Monmarthe Les Grimpants Blanc De Noirs Brut Premier Cru

Champagne Nomine Renard Blanc De Noirs Brut

Champagne Forget Chemin Carte Blanche Brut

Champagne Le Gallais Cuvée Des Cèdres Brut Nature

Crémant de Bourgogne Maison Louis Picamelot En Chazot Blanc de Noir Extra Brut

Crémant de Loire Langlois Brut

Cava Alta Alella Mirgin Opus Paraje Calificat Vallcirera Brut Nature

Vynas Scrimaglio Barbaresco

Vynas San Rustico Gaso Amarone della Valpolicella Classico

Vynas Vernice Glam Rock

Vynas Fattoria Di Magliano Poggio Bestiale

Vynas Manuel Quintano El Pionero

AUKSO MEDALIS

Champagne Mandois Blanc de Noirs

Su visu mūsų asortimentu susipažinti ir įsigyti galite čia

.
Previous slide
Next slide

Mūsų putojančių vynų asortimente rasite įvairiausias putojančio vyno rūšis

Champagne, Franciacorta, Cava, Cremant, Metodo Classico, Prossecco, Vino Spumante ir t.t. Nors pagrinde esame putojančio vyno ekspertai, nenuvilsime Jūsų ir nedideliu, bet visiškai išskirtinių ramiųjų vynų ir pasakiško Grande Champagne konjako asortimentu, kurį kruopščiai atrenkame patys besilankydami Italijos ir Prancūzijos vynuogynuose.

Vynas ir maistas yra neatskiriami dalykai, todėl keliaudami per Italijos ūkius, patys atrenkame Gourmet produktus- geriausių Parmigiano-Peggiano gamintojų sūrius, išskirtinės kokybės Prosciutto vytintą mėsą is Friuli regiono, aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų iš Apulijos, Modena balzaminius actus, rankų darbo Grissini iš Milano kepyklėlės, ir daugybę kitų, kruopščiai atrinktų itališkų delikatesų.. Mūsų parduotuvėje taip pat rasite nuostabiausias ITALESSE itališkas vyno taures, kuriose burbuliukų žaismas pavirsta tikru šou.  

Organizuojame įvairias degustacijas, putojančio vyno ir maisto derinimo sesijas, išvažiuojamuosius renginius, gimtadienius, bernvakarius ir mergvakarius.  Penktadienio ir šeštadienio vakarais dirbame kaip degustacijų Baras, kur kaskart siūlome paragauti skirtingų gėrimų, kad supažindintume su mūsų pamėgtais šampanais ir kitais putojančiais vynais. Esame nedidelė, bet labai ambicinga profesionalų komanda, daugumą procesų atliekame patys – tai leidžia mums pasiūlyti  labai konkurencingą kainos/kokybės santykį bei puikų servisą, pritaikytą Jūsų poreikiams.